Massanassa és una població situada en la comarca de "l'Horta Sud". El seu origen el trobem en l'època musulmana. Les primeres notícies documentals que tenim del nostre poble es remunten a uns versos del poeta Ibn al - Abbar, (1199 - 1260) on es lamenta de la pèrdua de la València musulmana enfront de les tropes del rei Jaume I El Conquistador, en 1238. En estos versos anomena la nostra població com Manzil Nasr, que significa Alqueria de Nasr i que en aquella època designava un conjunt de cases com a centre d'una explotació agrícola.
Les següents mencions de Massanassa ja corresponen al període cristià i es troben en el "Llibre del Repartiment", que com sabem és un registre de les donacions que el rei Jaume I fa de les terres conquistades, escrit, segurament, entre els anys 1237 i 1252.
Ja abans de l'ocupació de la ciutat de València i durant l'assetjament de la mateixa, el rei Conquistador repartix terres i cases als que li ajuden en esta guerra, i així apareix mencionada la nostra població entre les donacions efectuades.
Concretament el 16 de març de 1238, dóna a Martí "3 jovades en alqueria de Massanassa". El 15 de maig atorga a " Fra Mateo comanador de l'orde de Calatrava, Alqueria de Massanassa amb molins i forns". El dia 13 d'agost a Eiximén de Lusia: "8 jovades a Massanassa" i el 23 del mateix mes a Fra Gerald de Prado, comanador d'Alfama, "30 jovades a Massanassa".
Estos dos textos, el poema de lbn- a l'Abbar i el "Repartiment", ens confirmen, que Massanassa era en la primera mitat del segle XIII una alqueria amb una certa bellesa i entitat.
Són els seus primers senyors cristians l'Orde de Calatrava, que posseïa, a més, els pobles de Bétera, Xirivella, Massamagrell i Castell de Castells.
Un altre document, este de 1278, ens informa d'alguns dels primers pobladors cristians de Massanassa, citant els seus noms i permetent-nos mirar, per primera vegada en detall, com era el nostre poble fa 700 anys. Segurament comptaven amb un nucli de població central, on vivia la majoria dels veïns i als seus voltants, els camps cultivats, tant de secà com de regadiu. Els cultius són els tradicionals en aquella època; cereals i vinya, alguns horts i una zona d'oliverar.
La societat és també la més comú en el segle XIII, una comunitat de llauradors que cultiven en règim d'emfiteusi unes terres de l'Orde de Calatrava i per les que han de satisfer una sèrie de pagaments, estant subjectes a diverses obligacions.
Un segle i mig més tard, en 1386, Massanassa passa a mans de Pedro Boïl i la seua família, quedant en poder d'esta fins a 1738 que Massanassa, igual que altres pobles canvia novament de propietaris a l'adquirir-la el marqués de Dosaigües. Tindria el nostre poble per aquells anys uns 280 habitants; no obstant això, al finalitzar el segle tenia ja la xifra de 1398 veïns, el que va significar un augment considerable de la població.
Massanassa anava creixent i com a edificis i obres públiques més notables d'aquella època tenim l'Alqueria de Sòria, el pont sobre el barranc de Chiva i l'Església Parroquial.
A poc a poc, va transformant-se la fisonomia de Massanassa. Baix el regnat de Carles III es va construir el camí reial de Madrid que creua el terme municipal pel seu extrem Oest i cap al qual es va estendre el nucli urbà des del seu emplaçament antic al voltant de l'Església.
També es va transformar l'agricultura, intensificant-se el cultiu d'arròs, els fruiters i les hortalisses, desapareixent pràcticament els cereals i la vinya primitius.
En els dos segles següents Massanassa va anar creixent lentament aconseguint els 4800 habitants en els anys 40 del segle XX i conservant totes les característiques d'un xicotet poble agrícola. No obstant això, a partir de la dècada dels 60 i 70 s'inicia la transformació del nostre poble convertint-se en una localitat moderna, acollint en el seu polígon un gran nombre d'indústries i variant, radicalment, la seua estructura urbana i social arribant així a la Massanassa actual, amb un creixement equilibrat, en la que la població, encara que es dedica ja majoritàriament a la indústria i els servicis, manté encara forts vincles amb l'agricultura cada vegada més especialitzada.
En definitiva Massanassa disposa actualment d'un nivell acceptable quant a servicis bàsics; escolarització completa, enllumenat, asfaltat, clavegueram i distribució d'aigua potable, ambulatori, biblioteca pública, poliesportiu, etc. Disposa també d'uns quants clubs esportius i agrupacions festives i culturals (Banda de Música, Falles, etc.). La seua proximitat a la capital, permet als seus ciutadans disfrutar d'un ampli ventall d'ofertes socials, culturals i econòmiques, alhora que ha sabut mantindre la seua peculiaritat com a poble.